Jonas Engberg har alltid brunnit för levande vatten, och det gjorde att han till slut valde att bli fiske- och vattenvårdskoordinator. Jonas jobbar idag på planavdelningen på Samhällsbyggnadskontoret, där huvuddelen av tiden går till att planera miljöåtgärder i vattendrag. Jonas intresse för levande vatten gjorde honom medveten om att statusen för våra strömvattenmiljöer under lång tid varit i dåligt skick. Han kände att han måste engagera sig i dessa frågor eftersom han tyckte att det gjordes för lite åt problemen runt om i landet. Det var väl så det började.

Arbetet börjar ofta med en inventering av vattendraget eller åtgärdsplatsen, för att sedan ta fram underlag och förslag på hur åtgärden ska gå till.

– Jag försöker också vara med så mycket som möjligt ute i fält när åtgärderna jag planerat ska utföras, den delen av jobbet älskar jag, säger Jonas.

Andra viktiga frågor inom Jonas arbetsområde är dagvattenfrågor där vi i framtiden ska ta hand om vatten från exempelvis hårdgjorda ytor på ett miljömässigt bra sätt.

första
Foto: Tobias Svensson, Helahälsingland.se

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det roligaste med mitt jobb är att få laga trasig natur. Samt att få arbeta inom en förvaltning med så många olika kompetenser på plats, det är utvecklande.

Varför är ditt jobb viktigt?
– Vatten är en grundpelare till allt liv, det strömmande vattnet en förutsättning för en mängd arter. Det jag försöker göra är att i samklang med samhället som det ser ut idag återställa de funktioner i vattendragen som den biologiska mångfalden behöver, vilket på sikt kan skapa stora värden för kommuninvånarna.

Elfiske med båt.

Kärleken till levande vatten som en röd tråd
Kanske var det kärleken till vatten som gjorde att Jonas jobbade sina första timmar åt Bollnäs kommun år 2005 som simlärare och badvakt. På gymnasiet utbildade sig Jonas till barnskötare och efter gymnasiet föll valet på en utbildning inom grafisk design och trycksaksproduktioner. Sedan blev det också ett antal utbildningar och behörigheter inom vattenvårdsarbete.

Var är ditt favoritfiskeställe, eller är det hemligt?
– Haha, nej då, det är inte hemligt. Hemligheten sitter i så fall i personen som håller spöet, inte i platsen. Jag har flera favoritplatser, Laxälven Eira på Vestlandet i Norge slår högst för mig. Sedan har jag sommarstuga vid Ljungans strand i Sundsvall så den älven ligger mig varmt om hjärtat, väl värd ett besök. Men jag måste ju också tipsa om Klumpströmmen i Bollnäsströmmarna, med det fina biotopvårdsarbete som görs där uppe kommer vi snart ha ett finfint strömvattenfiske 15 minuter från centrum.

Fiskmärkning i Klumpströmmen.

Privat
Jonas föddes i Göteborg och bor idag med sin familj i en villa på Granberg. Sin fritid ägnar han en hel del åt föreningslivet. Och till fiske förstås.

– Föreningslivet i Bollnäs kommun tycker jag är häftigt, så många ideella krafter som gör så mycket nytta för invånarna i Bollnäs kommun, respekt, avslutar Jonas.

#jagärbollnäskommun
#jagärbollnäskommun är en artikelserie där du får lära känna personerna bakom det fina arbete som görs av anställda på Bollnäs kommun. Stafettpinnen till nästa porträtt lämnar Jonas över till William Jonsson som är It-tekniker på Bollnäs kommun.

Håll utkik!
#jagärbollnäskommun