Den 24 mars är det dags för Bollnäs, Sverige och världen att släcka ljuset under världens största klimatmanifestation Earth Hour. Under en timme klockan 20.30−21.30 visar vi och miljontals människor världen över sitt engagemang för klimatfrågan genom att släcka ljuset.

Bollnäs kommun deltar i Earth Hour i samarbete med bolagen BORAB, Helsinge Vatten, Bollnäs Bostäder och Bollnäs Energi. Bollnäs kommun kommer att släcka ner Stadshuset under Earth Hour.

- Vi gör mer än att släcka stadshuset! Bollnäs kommun är särskilt stolta över att vi tagit beslut som bidrar till att begränsa vår klimatpåverkan exempelvis vid upphandling av livsmedel. Tillsammans kan vi alla bidra till att minska utsläppen av växthusgaser, säger Marie Centerwall, kommunalråd i Bollnäs kommun.

- Vi arbetar aktivt med att öka andelen ekologiska och lokalproducerade livsmedel i våra skolrestauranger. Vi gör inköp från lokala leverantörer som till exempel Kinsta ägg och Tillmans. Vi har dessutom påbörjat ett arbete för att minska matsvinnet i kommunen säger Susanne Björklund, kostchef på Bollnäs kommun.

Kampanj på Facebook

Årets tema för Earth Hour är klimatpåverkan från matkonsumtion. Bollnäs kommun uppmärksammar detta med en kampanj på Facebook veckan före Earth hour. Kampanjen görs i samverkan med BORAB och Ovanåkers kommun.

Klimattips:

Ät årstidsanpassat
Du kan bidra till att minska långväga transporter genom att äta livsmedel anpassat efter Sveriges årstider. Njut av jordgubbar och tomater på sommaren och rotfrukter som tål att lagras under höst och vinter. Det större utbudet under säsong ger dessutom lägre priser.

Ät upp allt
Av de livsmedel som produceras idag når bara två tredjedelar din mage och det är hushållen står för den allra största delen av svinnet. I Sverige slänger vi i genomsnitt 45 kg ätlig mat per person varje år. Tänk på miljön och ät upp det du har på tallriken och i kylen.

Ät mer grönt och färgrikt
Tänk färg och mångfald när du äter! Det är både klimatsmart och nyttigt att basera matvalen på baljväxter, rotsaker, kålväxter, grönsaker och fullkornsprodukter.

Ät inte anonym mat
Varifrån kommer maten som du har på tallriken? Hur har den odlats och vuxit upp? Välj mat som du – eller någon du litar på – vet var den kommer ifrån. Välj en större andel certifierad och miljömärkt mat.

Inspireras till ett klimatsmartare liv

Den 21 mars mellan klockan 11:30-14:30 har du möjligheten att träffa Bollnäs kommuns miljöstrateg och energirådgivare, Naturskyddsföreningen samt företrädare från BORAB på Brotorget för att inspireras till att leva mer klimatsmart!

Mer information och klimattips
WWF:s miljömanifestation Earth Hour
Naturvårdsverket pratar om klimat – maten
Energispartips från Energimyndigheten